359 Leadership

Just space – skapa utrymme för ett rikare liv

Just space, space för livet, space för tankar. Jag springer längs Råstasjön. En oas i Solna. En liten sjö omgiven av våtmark insprängd mellan köpcentrum och järnvägen mot norr. Insprängd och insprängd förresten. Sjön var ju här långt innan någon människa kunde stava till köpcentrum och ännu mindre till sustainability. Före hållbar var ett ord som behövdes i svenska språket. 

I kurvan nedanför Filmstaden är isen befolkad av ett gäng grånade individer. Hägrarna har samlats för sitt vintriga rådslag. De liknar ett gäng äldre herrar i kostymer som ser viktiga ut fast de inte riktigt vet varför. Det är så fascinerande med mötet mellan naturen och staden. Människan och naturen. Eller som min tioåriga son uttryckte det när vi körde förbi här häromdagen och jag entusiastiskt visade upp hägrarna, då frågade han nyfiket : ”Hägrar, kan man äta dem?”

Löpturen fortsätter runt sjön. Skapar utrymme för mig och mina tankar. Skön fart. Och viktig. Hållbart för mig. Hjärtat slår sina nödvändiga slag. Jag har självordinerat läkaren Anders Hansens recept; löpning  45 minuter tages 3 gånger i veckan. Vilket ”läkemedel” det är! Billigt och knappt några biverkningar förutom skavsår. Och effekten sen. Studier visar att det minskar risken för Alzheimer med 40 procent och ökar kreativiteten med 70 procent. Men viktigast av allt det jag till 100 procent behöver i livet – ett liv i hälsa och rörelse!

Möten skapar just space

Jag når sidan där måsarna på sommarnatten har raveparty. Ett himla liv då. Isen ligger nu och ingen fågel har lust att festa. När jag kommer till andra sidan står två herrar utmed Stigen vid vassen. Jag får lusten att stanna. Det är två fågelskådare. Jag får en impuls att stanna.

”Vad kikar ni efter?” frågar jag. 

”Det är vattenrallen. Han var precis här och visade sig. Det var första gången vi såg honom.” 

”Aha, så det är ett nytt kryss? ”

Jag har lärt mig att fågelskådare jagar fågelarter likt en bowlare jagar 12 strikes på raken. 300 är den gemensamma nämnaren. I ornitologernas fall motsvarar 300 kryss 300 unika fågelarter. En annan gemensam faktor är såklart passion och driv. Varken 300 kryss eller 300 poäng händer av sig självt.Dialogen fortsätter.

”Det är många som bara har hört vattenrallen. Det är sällan han visar sig.”

Samtalet som följer skiftar mellan ämnen som varifrån att herrarna är till var man kan hitta ugglor i Stockholm. De är ursprungligen från Västergötland närmare bestämt från Vänersborg. Landsmän med en härlig dialekt.

”Jag är från Viskafors utanför Borås,” svarar jag.

”Vad är det nu det är känt för egentligen? Visst låg det en industri där en gång?” 

”Jajamän, Viskafors gummifabrik. De gjorde gummilister till Rolls-Royce. Och gummigaloscher.” 

”Ja, just det.”

Jag springer vidare med lätta steg. Rikare. Mer energi. Jag undrar vad vattenrallen tänkte när han nyfiket kikade fram från sitt sumpiga kungarike och fick syn på fågelskådarna.

”Spännande. Vad kommer ni ifrån och vad gör ni här i min enkla boning? Kliv in vet jag. Nä, ni behöver inte ta av er om fötterna.”

Stig Dagermans ord bubblar inom mig.

Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå.
Alla människors möten borde vara så.

Jag springer hemåt. En massa space rikare. Ett möte rikare. Ett rikare liv.


359 Leadership is giving space for creative leadership through Inspirational lectures, Coaching and The Leadership Circle – a vertical leadership framework and 360 assessment tool.


Nyfiken på vad just space kan göra för dig? Kontakta mig för att boka coaching!

Tycker du att inlägget var värdefullt?

Dela gärna i sociala medier
Facebook
Twitter
LinkedIn